Obchody 35-lecia NSZZ "Solidarność"

Droga Solidarności trwa, nie ustaje, nie zwalnia tempa - powiedział  Arcybiskup Sławoj Leszek Głódź w czasie uroczystej Mszy Św. W kościele  Św. Brygidy w Gdańsku z okazji 35 rocznicy NSZZ „Solidarność”.

Tym razem, w okresie przedwyborczym i z okazji przybycia Prezydenta RP Andrzeja Dudy, świątynia pękała w szwach. Arcybiskup zwrócił uwagę na społeczną rolę NSZZ „Solidarność”, wskazując nie tylko typowe zadania związku, podkreślał  solidaryzowanie się z biednymi, bezrobotnymi i, jak to określił, z wydziedziczonymi.

Zwrócił uwagę, że nie wszystkim podoba się splot  Solidarności  i Kościoła, mimo iż Kościół zawsze pozostaje w służbie „Solidarności”. Życzył związkowcom i całemu społeczeństwu, by NSZZ „Solidarność” był związkiem „znaczącym, głośno mówiącym tu i teraz”. Uroczystość uświetniły poczty sztandarowe (w tym nasz w składzie: Bożena Mazur, Anna Woroniecka, Krzysztof Koszlaga - serdecznie dziękujemy!)
Po Mszy św. uformował się pochód, na czele z orkiestrą wojskową i prezydentem RP oraz z władzami związkowymi – przewodniczącym Komisji Krajowej PiotremDudą i przewodniczącym Regionu Gdańskiego Krzysztofem Doślą. Uroczysty pochód przeszedł ulicami Gdańska do dawnej Bramy nr 2  Stoczni Gdańskiej, pod którą delegacje złożyły kwiaty. W imieniu naszej komisji uczyniły to: Alicja Połońska, Iwona Puchalska oraz Renata Kamińska (wcześniej wiązankę pod Pomnikiem Poległych Stoczniowców złożyły nauczycielki z SP nr 27 z przewodniczącą koła Ewą Patok). Tę część uroczystości poprowadził Wojciech Książek przewodniczący Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Gdańskiego z pomocą sekretarz Hanny Minkiewicz.
Dalsza część  obchodów odbyła się w historycznej Sali BHP  od powitania gości przez szefa Regionu Gdańskiego Krzysztofa Doślę, następnie wręczone zostały wyróżnienia z okazji 35 - lecia NSZZ „Solidarność” oraz  stypendia dla utalentowanej młodzieży – 35 stypendiów na 35 – lecie. Prezentacji stypendystów dokonał Wojciech Książek, a za wspaniałą organizację podziękowania należą się Annie Kocik - zastępczyni przewodniczącego Sekcji Regionalnej. Następnie okolicznościowe przemówienie wygłosił szef NSZZ „Solidarność” Piotr Duda, po nim  Prezydent RP Andrzej Duda, który również pozował do wspólnego zdjęcia ze stypendystami oraz sympatykami.
Tegoroczne obchody rocznicy Sierpnia 1980 r. należy uznać za szczególnie udane, gdyż zgromadziły wielką rzeszę ludzi, nie tylko związkowców. Cieszy liczny udział mieszkańców Trójmiasta, zwłaszcza gdańszczan. Prezydent Paweł Adamowicz pojawił się tylko w kościele,   a władze gdańskie reprezentowali głównie radni PiS. Trzeba podkreślić obecność wielu delegacji z kraju z pocztami sztandarowymi, również władz samorządowych czy przedsiębiorców (z Jaworzna przyjechało kilka delegacji, m.in.  z Urzędu Miasta Jaworzna).
Tak wielka uroczystość wymagała dużej aktywności mnóstwa osób. W pomoc przy organizacji przygotowań na szczeblu regionalnym i w czasie przebiegu uroczystości bardzo zaangażowały się członkinie prezydium naszej KM: Bożena Brauer, Iwona Puchalska, Katarzyna Brzeskowska i Alicja Połońska.
Mam nadzieję, że radosne przeżywanie kolejnych rocznic powstania NSZZ „Solidarność” na stałe wpisze się w krajobraz naszego miasta, że przyszłe  pokolenia gdańszczan również spajać będzie „solidarność pokoleń”.
Hanna Minkiewicz