RODO

DZIAŁAMY ZGODNIE Z RODO

Od 25 maja 2018 r. rozpoczęliśmy w Polsce stosowanie  Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwane RODO).  W związku z powyższym przygotowaliśmy dla członków NSZZ „Solidarność”  informacje dotyczące przetwarzania przez nas danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z nimi:

Kto jest administratorem Twoich danych osobowych?

Administratorem, czyli podmiotem decydującym o tym, jak będą wykorzystywane Twoje dane osobowe, jest Komisja Międzyzakładowa Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w Gdańsku (siedziba 80-886 Gdańsk, ul. Targ Drzewny 3/7).

Jak się z nami skontaktować, żeby uzyskać więcej informacji o przetwarzaniu Twoich danych osobowych i skorzystać z uprawnień jakie Ci przysługują?

Napisz do nas. Oto nasze dane kontaktowe:  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. oraz adres pocztowy: Komisja Międzyzakładowa Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”, 80-886 Gdańsk, ul. Targ Drzewny 3/7.

Skąd mamy Twoje dane?

Otrzymaliśmy je bezpośrednio od Ciebie lub od struktur NSZZ „Solidarność”.

Jaki jest cel i podstawa prawna przetwarzania Twoich danych osobowych przez nas?

Przetwarzamy Twoje dane osobowe, ponieważ jesteś członkiem związku NSZZ „Solidarność”, byłym członkiem związku lub osobą utrzymującą z nami stały kontakt.

Przetwarzamy Twoje dane osobowe na podstawie uprawnionej działalności statutowej prowadzonej przez NSZZ „Solidarność”  przez dostępne kanały komunikacji w szczególności przez e-maila.

Zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych możesz wycofać w dowolnym momencie. Będziemy przetwarzać Twoje dane osobowe dopóki nie wycofasz zgody.

Wycofanie zgody może nastąpić przez przesłanie do nas e-maila na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub adres pocztowy: Komisja Międzyzakładowa Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”, 80-886 Gdańsk, ul. Targ Drzewny 3/7.

Jakie masz uprawnienia w zakresie przetwarzanych danych?

Gwarantujemy spełnienie wszystkich Twoich praw wynikających z RODO tj. prawo dostępu do Twoich danych osobowych, sprostowania oraz usunięcia Twoich danych, ograniczenia ich przetwarzania, prawo do ich przenoszenia, niepodlegania zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, a także prawo do wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych

Z uprawnień tych możesz skorzystać:

  • w odniesieniu do żądania sprostowania danych, gdy zauważysz, że Twoje dane są nieprawidłowe lub niekompletne,
  • w odniesieniu do żądania usunięcia danych, gdy Twoje dane nie będą już niezbędne do celów, dla których zostały zebrane przez nas, cofniesz swoją zgodę na przetwarzanie danych, zgłosisz sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych, Twoje dane będą przetwarzane niezgodnie z prawem, dane powinny być usunięte w celu wywiązania się z obowiązku wynikającego z przepisu prawa,
  • w odniesieniu do żądania ograniczenia przetwarzania danych, gdy zauważysz, że Twoje dane są nieprawidłowe – możesz żądać ograniczenia przetwarzania Twoich danych na okres pozwalający nam sprawdzić prawidłowość tych danych,
  • w odniesieniu do żądania przeniesienia danych, gdy przetwarzanie Twoich danych odbywa się na podstawie Twojej zgody,

Masz prawo wnieść skargę w związku z przetwarzaniem przez nas Twoich danych osobowych do organu nadzorczego, którym jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

W jakich sytuacjach możesz sprzeciwić się przetwarzaniu Twoich danych?

Masz prawo wnieść sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych osobowych, gdy przetwarzanie Twoich danych osobowych odbywa się na podstawie prawnie uzasadnionego interesu, a sprzeciw jest uzasadniony przez szczególną sytuację, w której się  znalazłeś/aś.

Czy przetwarzamy Twoje dane osobowe automatycznie w sposób wpływający na Twoje prawa?

Twoje dane osobowe nie będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany.

© 2020 Komisja Międzyzakładowa Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ ,,Solidarność'' w Gdańsku.

Please publish modules in offcanvas position.