Noworoczne spotkanie w Sali Akwen

4 stycznia 2023 r. w świąteczno-noworocznym nastroju spotkali się Członkowie KM POiW. Bożonarodzeniową atmosferę zapewnił występ młodych artystów ze Studium Piosenki przygotowywanych przez Małgorzatę Szczepańską-Stankiewicz – dyrektor Szkoły Podstawowej nr 44. Świąteczne przesłanie przekazał zebranym ks. kanonik Ludwik Kowalski – proboszcz parafii pw. św. Brygidy.

W tej uroczystej, świątecznej atmosferze zostały wręczone Srebrne Odznaki Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” jako podziękowanie za działalność związkową. Odznakami zostały wyróżnione:

1. Krystyna Bojanowska – przewodnicząca Koła w SP nr 15
  2. Joanna Caban – przewodnicząca Koła w SP nr 43
  3. Anna Ręcławowicz – przewodnicząca Koła w ZSP nr 2
  4. Anna Szymik – Morawska – przewodnicząca w SP nr 52

W związku kończącą się kadencją przewodniczące kilku kół zakończyły swoją działalność. Im również przekazano serdeczne podziękowania.

1. Anna Kawka – przewodnicząca w PSS nr 37
  2. Mirosława Kościelska – przewodnicząca Koła w SP nr 1
  3. Maria Kwiatkowska – przewodnicząca Koła w PSS nr 26
  4. Małgorzata Madeńska – przewodnicząca Koła w ZSP nr 7

Wszystkie w/w przewodniczące były już wcześniej wyróżnione srebrną odznaką KSOiW.

Wśród zaproszonych Gości obecni byli: Grzegorz Kryger – p.o. dyrektor Wydziału Rozwoju Społecznego, Andrzej Kowalczys – przewodniczący Komisji Edukacji Rady Miasta Gdańska, Piotr Gierszewski jako wiceprzewodniczący Rady Miasta Gdańska oraz Krzysztof Dośla – przewodniczący ZRG i Wojciech Książek – przewodniczący Międzyregionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania.

W swoich wystąpieniach Goście przekazali życzenia na nowy rok, podziękowania za dotychczasową współpracę. Przewodniczący Krzysztof Dośla dziękował za pomoc w dyżurach w punkcie recepcyjnym w Sali Akwen, w którym przebywały kobiety i dzieci uciekające z Ukrainy po rozpoczęciu wojny.

Wojciech Książek przekazał informację na temat uroczystości odsłonięcia tablicy upamiętniającej strajk okupacyjny pracowników oświaty, służby zdrowia i kultury w listopadzie 1980 r. oraz o najważniejszych oświatowych postulatach i dwóch publikacjach z tym wydarzeniem związanych.