Stanowiska i pisma

Pan
Paweł Adamowicz
Prezydent Miasta Gdańska

W związku z wdrażaniem Gdańskiej Platformy Edukacyjnej w szkołach i innych placówkach oświatowych prowadzonych przez Miasto Gdańsk, Komisja Międzyzakładowa Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ ,,Solidarność'' w Gdańsku zwraca się z prośbą o przesuniecie terminu obowiązkowego wprowadzenia programu, szczególnie w zakresie księgowości, płac, kadr.

Program, mimo wielu zgłaszanych przez pracowników służb księgowych uwag, poprawek, które miały usprawnić i dostosować program do potrzeb oświaty, nadal nie jest dobrze przygotowany, ma wiele błędów. Dziwi nas, że nie wykorzystano doświadczenia firmy
np. ProgMan, z której oprogramowania dotychczas szkoły korzystały, który jest przystosowany do potrzeb gdańskiej edukacji.
Osoby, które mają pracować na GPE zwracają uwagę na zbyt małą ilość szkoleń, które pozwoliłyby lepiej przygotować się do pracy w nowym systemie. Dotychczasowe szkolenia były zbyt ogólnikowe, bez dostatecznej ilości zajęć praktycznych. Podczas szkoleń programy jeszcze nie działały tak, jak należy i przez to szkolenia były mało efektywne. Prelegenci nie potrafili również udzielić odpowiedzi na szczegółowe pytania, wynikające np. ze specyfiki szkoły. Należałoby może zwiększyć budżet szkół, szczególnie zespołów, z przeznaczeniem
na szkolenia, organizować dodatkowe szkolenia z podziałem na rodzaje placówek oświatowych.
Kolejnym utrudnieniem jest również praca na dwóch oprogramowaniach jednocześnie, co sprawia, że wydłuża się znacznie czas pracy. Powinien być też aktualizowany ,,stary'' program ProgMana.
W związku z tym zwracamy się do Pana Prezydenta o dodatkowe wynagrodzenie pracowników, którzy są zobowiązani do dodatkowej pracy.
Ponadto za niedopuszczalne uważamy traktowanie pracowników, często z długoletnim stażem, doświadczeniem, którzy w związku z wieloma wątpliwościami, pytaniami słyszą odpowiedź, że mogą odejść z pracy, jeżeli sobie nie radzą z nowymi zadaniami.
Należy dołożyć wszelkich starań, by pomóc pracownikom, jeżeli stawia się przed nimi nowe obowiązki.

Bożena Brauer
Przewodnicząca
KMPOiW NSZZ ,,Solidarność''
w Gdańsku