Imprezy

Święto Edukacji Narodowej w siedzibie NOT 19.10.2013

19 października nasza komisja uczciła obchody popularnego "Dnia Nauczyciela". Spotkanie w gdańskim NOT zgromadziło ok. 100 osób, obejmowało część oficjalną - podziękowania i gratulacje oraz część rozrywkową z występem "hiszpańskiego" zespołu jako punktem kulminacyjnym imprezy.

Około godziny 18:00 do restauracji NOT zaczęli przybywać członkowie naszego związku, w przeważającej części przewodniczący kół. Wśród zaproszonych gości znalazła się Pani Grażyna Cierpisz przez wiele lat współpracująca z nami jako Inspektor Wydziału Edukacji w Gdańsku. Otrzymała podziękowania, kwiaty i upominek z okazji przejścia na emeryturę. W części oficjalnej złożył życzenia Przewodniczący Sekcji Regionalnej Wojciech Książek, a pisemne podziękowania przekazane zostały osobom, które zakończyły pełnienie funkcji przewodniczących ze względu na przejście na emeryturę lub na skutek likwidacji szkoły. Listy gratulacyjne otrzymali nasi członkowie odznaczeni Złotymi Medalami za Długoletnią Służbę, o które skutecznie wnioskowaliśmy do Prezydenta RP: Teresa Szulc, Barbara Werbińska, Anna Woroniecka, Daniela Stefanicka, Krzysztof Koszlaga i Wojciech Szczepański. Medalem takim została również na wniosek szkoły uhonorowana Maria Tytor-Zając z ZSPSiCh.

Ponadto przewodnicząca Bożena Brauer pogratulowała naszym członkom wyróżnienia nagrodami Prezydenta Miasta Gdańska oraz złożyła życzenia wszystkim pracownikom oświaty z okazji resortowego święta, przy tej okazji wręczając nagrody pracownikom administracyjnym KM Idze Gajewskiej - księgowej i Ewie Drozdowskiej - sekretarce. Wraz z pojawieniem się na stołach smakowitych dań i przekąsek, odświętna atmosfera przerodziła się w bardziej biesiadną. Był więc czas na kuluarowe rozmowy, spotkania po latach, nawet na wspomnienia z czasów młodości. Niektórzy związkowcy nie odpuścili tej okazji do podzielenia się swoimi doświadczeniami i bieżącymi sprawami. Jak widać takie spotkania są potrzebne, integrują naszą społeczność, tworzą więzy międzypokoleniowe dzięki udziałowi dawnych działaczy (tym razem na nasze zaproszenie odpowiedziała Zofia Kuropatwińska - przewodnicząca Komisji w strukturach podziemnych ,,Solidarności'', Maria Kantak niegdyś wiceprzewodnicząca KZ i szefowa Sekcji Regionalnej w latach 90-tych oraz Maria Pełdjak - była wieloletnia wiceprzewodnicząca KZ oraz Krzysztof Jędrzejczyk - członek Sekcji Krajowej Oświaty, niegdyś jej wiceprzewodniczący).

Gwar rozmów nieco przygasł, gdy do akcji włączył się DJ, zapraszając do tańca gorącymi rytmami. Ogromnym zaskoczeniem dla bawiących się było wejście na parkiet hiszpańskich tancerek z wachlarzami w rękach, zachęcanych do tańca przez dwóch macho, z którychszczególnie jeden dał się porwać gorącym rytmom wyśpiewywanym przez Gipsy Kings, dodając osobistą interpretację męskiej roli. Nasze koleżanki i koledzy z prezydium w tak sympatyczny sposób nawiązali do wspomnień z seminarium w Hiszpanii, które odbyło się na początku października.
Dziękujemy Ani, Ali, Bożenie, Renacie, Jackowi oraz Januszowi za inicjatywę i naprawdę udany występ!

H.M.