KM 14.02.2024

Zgodnie z harmonogramem w dniu 14.02.2024r. obradowała Komisja Międzyzakładowa NSZZ „Solidarność”. Na początku Anna Kocik przedstawiła realizację budżetu za rok 2023 i plan budżetu na 2024 rok. Zaplanowane przychody w budżecie zostaną w całości przeznaczone na cele statutowe Związku. Podczas spotkania Przewodnicząca Iwona Puchalska przedstawiła najnowsze wieści z Miasta; Komisji Edukacji z  dnia 17.01.24 r., stan rozmów na temat  Regulaminu Wynagradzania Nauczycieli i Ponadzakładowego Układu Zbiorowego – spotkanie odbyło się  30.01.24 r., o regulacjach wynagrodzeń administracji i obsługi – podwyżki minimalnego wynagrodzenia 4242 zł od 1 stycznia i 4300 zł od 1 lipca br., o zmianach w Funduszu Zdrowotnym i ZFŚS Emerytów i Rencistów (przedstawiła Anna Woroniecka);opinię NSZZ „Solidarność” do projektu uchwały  dofinansowywania doskonalenia i dokształcania nauczycieli. Temat bardzo gorący to zerówki w szkołach; jakie plany ma Miasto i jakie konsekwencje te decyzje będą miały dla przedszkoli, szkół, rodziców i dzieci? Ważną kwestią była informacja o  projekcie „Solidarności” dotyczącym emerytur stażowych . Odbyło się już pierwsze czytanie. Emerytury stażowe zakładają możliwość przejścia na emeryturę po przepracowaniu 35 lat przez kobiety i 40 lat przez mężczyzn. Druga część informacji to informacje z  Krajowej Sekcji. Przewodnicząca zwróciła uwagę na wypowiedzi w mediach przewodniczącego Waldemara Jakubowskiego, który w sposób merytoryczny odnosi się do bieżących zmian w oświacie. Zachęcała do śledzenia strony Krajowej Sekcji www.solidarnosc.org.pl gdzie można obejrzeć i przeczytać o najważniejszych działaniach Krajowej Sekcji. Anna Kocik przedstawiła propozycje MEN dotyczącą podwyżek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli od 1 stycznia 2024 r. Krajowa Sekcja zwraca uwagę na niższe podwyżki wynagrodzenia zasadniczego niż 1500 zł brutto (zapowiadane przez MEN) i mniejsze niż skumulowana inflacja, oraz spłaszczenie wynagrodzenia w tabeli. Postuluje powiązanie płac nauczycieli z przeciętnym wynagrodzeniem w gospodarce narodowej.

Alicja Połońska przedstawiła ofertę szkoleń na pierwsze półrocze 2024r. organizowanych przez ZRG, szczegóły w Biuletynie 1 (708) styczeń2024 oraz na stronie www.solidarnosc.gda.pl zakładka szkolenia. Zaprosiła na konferencję 23.02.2024 „Bez barier i wykluczenia” i na szkolenie on-line 20 lutego w godzinach 15-17 organizowane przez KS – „Ochrona stosunku pracy nauczycieli”, szkolenie poprowadzi mec. Tomasz Gryczan.

W sprawach różnych były podziękowania dla Alicji Połońskiej i Lidii Dąbrowskiej za przygotowanie akcji podczas, której ufundowane zostało jedno stypendium w ramach Funduszu Stypendialnego NSZZ „Solidarność”. Przypomniano członkom o możliwości odliczenia od dochodu, składek związkowych do wysokości 840 zł w rocznym rozliczeniu podatkowym. W najbliższym czasie planowane są Dni Otwarte Szkół w dniach 16, 17, 23, 24 lutego 2024r. Jest propozycja wyjścia do kina 8 marca 2024 r. na film „Test na teściów”, który dla członków jest dofinansowany. Przypomniano również o planowanych wyjazdach, szkoleniowym do Rumunii i turystycznym do Łodzi i związanymi  z nimi formalnościami.

Następne spotkanie 6.03.2024r.