Służba przy grobie ks. J. Popiełuszki

Pod koniec życia ks. Jerzego Popiełuszki, grupa przyjaciół Księdza zorganizowała służbę, której celem była ochrona kapłana. Po śmierci w związku z podejrzeniami o możliwych próbach dewastacji i profanacji grobu, ludzie Ci zorganizowali ciągłą służbę, której celem była ochrona miejsca spoczynku księdza Jerzego. Służbę tą pełniono przez 35 lat.

Po beatyfikacji księdza Jerzego obowiązki te przejęła „Solidarność”. Komisja Krajowa postanowiła, że raz w miesiącu kolejne Regiony będą pełniły służbę przy grobie
W minionych latach zderzały się próby profanacji  grobu, dlatego istnieje konieczność kontynuacji tego zadania.
W dniach: 20/21 maja 2017 r. służbę pełniły członkinie z koła w ZKPiG nr 28 w Gdańsku wraz Kolezankami ze szkoły oraz Przewodniczącą koła w Conradinum i Przewodniczącym w G nr 33 .Część osób już po raz kolejny. Dziękuję bardzo przewodniczącej Koła Marii Kwiatkowskiej za organizację wyjazdu. Kolejny termin służby to wrzesień, na który po raz kolejny zgłosiły się koleżanki z SP nr 81 za co również dziękujemy.