Apel do Premiera RP w sprawie decyzji dotyczących edukacji w czasie drugiej fali epidemii

Gdańsk, 14 października 2020 r.

W związku z pogarszającą się sytuacją epidemiczną, Prezydium Komisji Międzyzakładowej Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w Gdańsku apeluje do Pana Premiera o podjęcie działań zmierzających do minimalizowania skutków epidemii w szkołach i placówkach oświatowych.

Domagamy się wprowadzenia przepisów, które pozwolą dyrektorom na prawne egzekwowanie obowiązku zakrywania ust i nosa przez uczniów, pracowników szkoły, rodziców, interesantów.

Ponadto zwracamy się o wprowadzenie nauczania hybrydowego (np. tydzień zajęć stacjonarnych, tydzień kształcenia na odległość), co spowoduje znaczne zmniejszenie liczby uczniów jednocześnie przebywających w szkole, a tym samym w środkach komunikacji publicznej w związku z dojazdami do szkoły. Te decyzje mogłyby w pierwszej kolejności objąć uczniów klas starszych szkół podstawowych i szkół ponadpodstawowych, którzy mogą samodzielnie przebywać w domach pod nieobecność rodziców będących w pracy.

Zwracamy także uwagę na konieczność skrócenia czasu oczekiwania na przeprowadzenie badania na obecność Covid-19 i jego wynik. Zbyt długi okres diagnozowania powoduje często bezzasadne przebywanie uczniów i ich rodzin oraz pracowników oświaty na kwarantannie lub izolacji.

Te wszystkie działania mogłyby zdecydowanie pomóc w opanowaniu bardzo trudnej sytuacji epidemicznej w naszym kraju i wpłynęłyby na obniżenie liczby osób zakażonych Covid-19. Nasz apel wynika z troski o zdrowie uczniów i pracowników oświaty.

W imieniu Prezydium

Bożena Brauer
Przewodnicząca KMPOiW
NSZZ "Solidarność"

© 2022 Komisja Międzyzakładowa Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ ,,Solidarność'' w Gdańsku.

Please publish modules in offcanvas position.