KOMISJA MIĘDZYZAKŁADOWA
PRACOWNIKÓW OŚWIATY I WYCHOWANIA
  NSZZ      sol-podpis     W GDAŃSKU
ZAPRASZA na wycieczkę autokarową do Mołdawii

Kraj ten jest najbliższym Polski nieznanym lądem. Niedaleko, a już egzotycznie. Zobaczymy kraj zupełnie inny, dotknięty Orientem, wyróżniający się osobliwą  przyrodą  i  niesamowitymi smakami. Dotrzemy nawet do kanionu pozostałego po dawnym morzu Sarmatii...

Rubieże I Rzeczpospolitej sięgały aż tu. Na terenie dzisiejszej Mołdawii i Naddniestrza miały miejsce wydarzenia opisywane przez Sienkiewicza w „Panu Wołodyjowskim” oraz „Ogniem  i mieczem”. W tych okolicach, w jarze nad Waładynką wiedźma Horpyna więziła Helenę, a Basia z panem Michałem spędzali miłe chwile w pobliskim Raszkowie. Tu na pal wbity został Azja Tuhajbejowicz.

Moldawia1

W programie:  m.in.  Kiszyniów- stolica,  Milesti Mici (podziemna winiarnia o długości 200 km- jedyny taki obiekt na świecie), warowne twierdze ,  Orheiul Vechi – starożytny amfiteatr.

Zapisy w sekretariacie KM, po wypełnieniu karty wycieczki.

Termin   9-16 sierpnia 2016 (wersja 7 dniowa ), cena  1850 zł, przy 45 uczestnikach. Na wstępy ok.  35 E (płatne na miejscu). Zaliczka  500 zł do 15 marca płatna przelewem na nasze konto 28 1090 1098 0000 0000 0901 5803

W cenie : przejazd autokarem, noclegi tranzytowe , wyżywienie HB-bez napojów przy obiadokolacji, ubezpieczenie, obsługa przewodnika  i pilota.

Szcegółowy program wycieczkiacrobat pobierz

Karta zgłoszenia acrobatpobierz