„Muzyka, przyjaźń, radość, śmiech.
Życie łatwiejsze staje się.
Przynieście dla mnie wina dzban.
Potem ruszamy razem w tan.”
Piersi "Bałkanica"

Ale zanim wszyscy ( ponad 150 osób) ruszyliśmy w tan, najpierw było uroczyste powitanie gości przez Przewodniczącą  KM  POiW  Bożenę Brauer oraz członków Prezydium. Spotkaliśmy się 23 stycznia  2016 r. w restauracji „Czarna Perła”,  aby potańczyć,  porozmawiać ze sobą, aby spędzić tę noc w miłym towarzystwie.

Po uroczystej kolacji zaczęła się wspólna zabawa w rytmie przebojów z lat 80-tych i 90-tych. Około godz. 23:00 na parkiecie pojawiła się Bożena Skwiot, „wychowawczyni z przedszkola”, która zapowiedziała występ „swoich podopiecznych” (w tej roli Prezydianci w osobach Iwony Puchalskiej, Reni Kamińskiej, Bożeny Mazur, Jacka Dzierżyńskiego, Janusza Sokolińskiego oraz Igi Gajewskiej- na co dzień naszej księgowej). Zapowiedź wywołała konsternację niektórych gości, że takie małe dzieci, a pora późna.  „Przedszkolaki” jako pracowite pszczółki w bardzo żywiołowych rytmach, zaprezentowały dwa układy taneczne, które zostały nagrodzone gromkimi   brawami. Miłym   akcentem były  życzenia i kwiaty  dla „Pani Dyrektor” Bożeny  Brauer, która przez chwilę  wcieliła się w tę rolę.     I jak  w piosence - była   zabawa, było głośno i radośnie, przetańczyliśmy razem całą noc. Muzyka rozbrzmiewała do czwartej nad ranem. A  my znowu  mieliśmy po dwadzieścia lat, więc daliśmy się ponieść  muzycznym rytmom.   Takie chwile zostają z nami na bardzo długo, we wspomnieniach, na wspólnych zdjęciach, w sercu … Do zobaczenia za rok.

Bożena Mazur