Spotkanie noworoczne naszej KM w „Akwenie”

Zgodnie z  tradycją, na początku roku członkowie naszej organizacji związkowej spotkali się na uroczystym posiedzeniu w dniu 14 stycznia 2015 r.

Z zaproszonych gości przybyli : Krzysztof Dośla –szef Zarządu Regionu Gdańskiego i Wojciech Książek -przewodniczący Sekcji Regionalnej Oświaty. Niestety, mimo potwierdzenia obecności, nie dotarł dyrektor Wydziału Rozwoju Społecznego Urzędu Miejskiego w Gdańsku  Grzegorz Szczuka, a radnych reprezentował jedynie Piotr Gierszewski. Nie jest to zapowiedź dobrej współpracy między urzędem a naszą organizacją.
Serca zgromadzonych ujął  zespół uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 55 z  Gdańska,  brawurowo wykonując  znane kolędy i współczesne  piosenki Bożonarodzeniowe  w nowych, porywających aranżacjach. Serdecznie dziękujemy przewodniczącej koła Małgosi Madeńskiej i  opiekunce chóru Teresie Kąkol. Życzenia noworoczne złożył nasz Duszpasterz  ks. Krzysztof Nowak, zwracając uwagę na konieczność  obrony wartości chrześcijańskich i oparcia na nich polskiej szkoły.
Rok 2015 rozpoczął się kilkanaście dni temu, ale przyniósł wiele dramatycznych wydarzeń w kraju  i Europie, co znów jest złą prognozą. Życzmy jednak sobie, aby NSZZ „Solidarność” w rocznicę 35-lecia powstania mógł odnosić sukcesy w obronie praw pracowniczych, a przede wszystkim, żeby był traktowany przez władzę wszystkich szczebli jak ważny partner społeczny.
Hanna Minkiewicz