Imprezy

130 zł   dla sympatyków

Zgłoszenia i wpłaty:

do  15 grudnia 2017 r. (ok. 150 miejsc)  w biurze Komisji Międzyzakładowej

tel. 58 308 47 25  fax. 58 308 47 26, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

W cenie biletu:
DJ, obiad, zimne zakąski, ciasto, kawa, herbata, woda,
napoje alkoholowe  we własnym  zakresie.

Dojazd autokarem – wyjazd o godz. 19.00 sprzed budynku Zarządu Regionu Gdańskiego
NSZZ „Solidarność” ul. Wały Piastowskie 24.

Życzenia, odznaczenia, nagrody dla nauczycieli i pracowników oświaty, czyli DEN gdańskiej solidarności oświatowej

20 października, w hotelu Radisson uroczyście świętowaliśmy Dzień Edukacji Narodowej. Zaproszeni przewodniczący szkół i członkowie NSZZ „solidarność” usłyszeli życzenia od przewodniczącej Bożeny Brauer, oraz od przewodniczącego Zarządu Regionu Gdańskiego Krzysztofa Dośli, który jednocześnie podziękował za aktywne włączanie się naszych członków akcje i przedsięwzięcia związkowe.

"Czy  to się komuś podoba, czy nie
Ja  właśnie jestem ogrem."
(Shrek)

I  właśnie tę sympatyczną postać mogli najmłodsi zobaczyć na corocznej zabawie karnawałowej. Ponad dwieście dzieci i wnuków - członków  naszej organizacji związkowej, spotkało się 18.02.2017 r. w sali Akwen, aby wspólnie potańczyć, pobawić się czy też wziąć udział w licznych, ciekawych konkursach.
A wracając do  Shreka …ten  zielony, straszący często ludzi ogr, pojawił się w przedstawieniu kukiełkowym wraz ze swoją piękną żoną Fioną, a póżniej tańczył wraz  z dziećmi. Najmłodsi byli zachwyceni  i w przeciwieństwie do dorosłych nie bali się i wspólnie bawili się ze swoją ulubioną postacią filmową.

"Niech żyje bal !
Bo to życie to bal jest nad bale !
Niech żyje bal!
Drugi raz nie zaproszą nas wcale !"

Tak  trochę refleksyjnie tym razem, bo to tak już chyba jest, że jesteśmy tu i teraz, nie wiemy, co przyniesie nam jutro, nie wiemy, co przyniesie nam życie.Tym bardziej należy  celebrować te miłe chwile, które  daje nam los.

Członkowie Komisji Międzyzakładowej spotkali się na uroczystym zebraniu 11 stycznia  2017 r. W I części wystąpiły uczennice ze Szkoły Podstawowej nr 80 pod kierunkiem  p. Elżbiety Pawelec. W repertuarze młodych wykonawczyń znalazły się ciekawie zaaranżowane piosenki o tematyce Bożonarodzeniowej. Po krótkim koncercie nastąpiło przywitanie gości przez naszą przewodniczącą Bożenę Brauer, a wśród nich znaleźli się: Ks. Krzysztof Nowak-Duszpasterz Nauczycieli zrzeszonych w naszej organizacji związkowej, Monika Kończyk- Pomorski Kurator Oświaty Piotr Kowalczuk- zastępca Prezydenta Miasta Gdańska, radni Komisji Edukacji RMG Andrzej Kowalczys, Anna Wirska i Piotr Gierszewski. Władze związkowe reprezentował Roman Kuzimski – zastępca Przewodniczącego ZRG , Wojciech Książek – przewodniczący Sekcji Regionalnej Oświaty. Gdyńską  KM reprezentowała Dorota Szewczyk- członek Prezydium. Swoją obecnością zaszczycili nas również byli przewodniczący gdańskiej Solidarności oświatowej- Zofia Kuropatwińska i Krzysztof Koszlaga oraz członkowie Koła Emerytów z przewodniczącą Barbarą Markiewicz, a także członkowie Komisji Rewizyjnej z przewodniczącą Danutą Płókarz.

„Dobry, święty Mikołaju
Wszystkie dzieci Cię kochają
Usiądź  sobie między nami
Obdarz dzieci prezentami.”

I tak było 30.01.2016r. na naszej  dorocznej  zabawie choinkowej zorganizowanej przez KM POiW NSZZ „Solidarność" dla dzieci i wnuków naszych członków. Przybył  też do nas  św. Mikołaj, dla każdego dziecka miał paczkę  ze słodyczami i tak ładnie się uśmiechał... On jest taki dobry i kochany. Byłem wraz z Rodzicami i w tym roku i chciałbym Wam opisać, co fajnego się wydarzyło …

„Muzyka, przyjaźń, radość, śmiech.
Życie łatwiejsze staje się.
Przynieście dla mnie wina dzban.
Potem ruszamy razem w tan.”
Piersi "Bałkanica"

Ale zanim wszyscy ( ponad 150 osób) ruszyliśmy w tan, najpierw było uroczyste powitanie gości przez Przewodniczącą  KM  POiW  Bożenę Brauer oraz członków Prezydium. Spotkaliśmy się 23 stycznia  2016 r. w restauracji „Czarna Perła”,  aby potańczyć,  porozmawiać ze sobą, aby spędzić tę noc w miłym towarzystwie.

Noworoczne spotkanie w Sali Akwen

W środę 13 stycznia 2016 r.  członkowie naszej komisji mieli okazję spotkać się w Sali Akwen, by jeszcze w świąteczno-noworocznej atmosferze spędzić miło czas. Była okazja do wspólnego śpiewania kolęd, w czym znaczny udział miał chór ze Szkoły Podstawowej nr 14 w Gdańsku pod kierunkiem naszej członkini Ilony Orzechowskiej. Dzieci zaprezentowały się w repertuarze bożonarodzeniowym –szczególnie wzruszająco o przyjściu Jezusa zaśpiewała młoda wykonawczyni z wielkim potencjałem wokalnym. Serdecznie dziękujemy za uświetnienie spotkania!

‘’Siwą brodę oraz wąsy ma i czerwony, długi  płaszcz.
Czy już wiecie, kto to może być ?
Czy już mogę spytać  Was ?
To  Mikołaj, to Mikołaj, siwą brodę ma.
To Mikołaj, to Mikołaj refren  ten nam gra.’’

Był z nami i w tym roku. Święty Mikołaj przybył 31.01.2015 r.do sali ‘’Akwen’’, w której odbywała się zabawa choinkowa dla dzieci, zorganizowana  przez  KM  POiW ‘’Solidarność’’ w Gdańsku.

I tak było … 24 stycznia 2015 r. ponad 180 członków i sympatyków „Solidarności’’ oświatowej spotkało się tym razem w pięknych wnętrzach „Leszczynowego Dworku” na corocznej  zabawie karnawałowej.

Spotkanie noworoczne naszej KM w „Akwenie”

Zgodnie z  tradycją, na początku roku członkowie naszej organizacji związkowej spotkali się na uroczystym posiedzeniu w dniu 14 stycznia 2015 r.

Jak co roku spotkaliśmy się z okazji Dnia Edukacji Narodowej, tym razem w Hacjendzie, w gronie członków Komisji Międzyzakładowej, Przewodniczących Kół, członków Komisji Rewizyjnej, członków NSZZ „Solidarność".

"Będzie, będzie zabawa
Będzie się działo
I znowu nocy będzie mało
Będzie głośno, będzie radośnie
Znów przetańczymy razem całą noc".
(Piersi - Bałkanica)

I tak było... na corocznej, związkowej zabawie karnawałowej, która odbyła się 08.02.2014 r. w restauracji ,,Czarna Perła''. Wzięło w niej udział ok. 160 członków i sympatyków oświatowej Solidarności.

Zima wokół czar roznosi
Śniegiem sypie w nasze oczy
Wiatrem wieje, mroźnym nieco
Tylko dzieci zeń się cieszą.

Rodzice powiedzieli mi, że jak będzie zima i śnieg, to pojedziemy na spotkanie z Mikołajem. I tak się stało - 18.01.2014 r. byliśmy w takiej dużej, pięknej sali, w której stała choinka i było tyle balonów... Tatuś powiedział, że to Akwen. Ale trudne słowo...

Coroczne spotkania naszej KM w styczniu mają odświętny charakter i gromadzą oprócz stałych członków wielu znamienitych gości. Tak było i tym razem, w środę 15 stycznia. Rok 2014 ogłoszony przez Oświatową "Solidarność" Rokiem Bł. Ks. Jerzego Popiełuszki i uświęcony kanonizacją Jana Pawła II zapowiada się znakomicie i powinien ożywić w społeczeństwie polskim, a zwłaszcza w związkowcach pragnienie powrotu do najwyższych wartości.

19 października nasza komisja uczciła obchody popularnego "Dnia Nauczyciela". Spotkanie w gdańskim NOT zgromadziło ok. 100 osób, obejmowało część oficjalną - podziękowania i gratulacje oraz część rozrywkową z występem "hiszpańskiego" zespołu jako punktem kulminacyjnym imprezy.

Cześć, tu Oskarek. W tym roku też byłem na zabawie choinkowej, ale tym razem miałem strójSpidermana - widzieliście mnie? Trochę się ukryłem... maskę kupiła mi babcia Ania, a pelerynkę uszyła druga babcia... Ania,ta od mamusi.

"Możesz tańczyć, możesz pląsać
wspaniale się bawić
Widzisz tę dziewczynę, obserwuj scenę
zatrać się w Królowej Tańca..."
(Dancing Queen - ABBA).

9 stycznia spotkaliśmy się, aby złożyć sobie życzenia noworoczne i w świątecznej atmosferze podsumować miniony rok. Wśród gości, którzy zaszczycili nas swoją obecnością, byli: nasz Duszpasterz Ksiądz Krzysztof Nowak, Przewodniczący Komisji Edukacji Wojciech Błaszkowski oraz władze związkowe - Przewodniczący Zarządu Regionu Krzysztof Dośla i Przewodniczący Sekcji Regionalnej Oświaty Wojciech Książek. Niestety kolejny raz czasu dla nas nie znalazła Pani Prezydent Ewa Kamińska. Staje się to już normą, że gdańskie władze oświatowe ignorują nasze zaproszenia.

Jestem Oskarek, pamiętacie mnie?

Mieliśmy ku temu okazję, około 130 naszych członków i sympatyków spotkała się w sobotni wieczór 21.01.2012 r. w restauracji "Ołowianka", aby oddać się karnawałowej zabawie.

18 stycznia w sali Akwen członkowie KM spotkali się, aby złożyć sobie życzenia noworoczne. Wśród gości był Przewodniczący ZR- Krzysztof Dośla, który oprócz życzeń przedstawił aktualną sytuację w regionie i najważniejsze problemy pracownicze związane m.in. z projektami reform zapowiedzianymi przez rząd. Natomiast Przewodniczący Sekcji Regionalnej Oświaty - Wojciech Książek, życzył m.in. mądrych osób we władzach oświatowych.