Międzyzakładowe Zebranie Delegatów

W dniach  1 – 2.07. 2015 r. odbyła się 78 już Ogólnopolska Pielgrzymka Nauczycieli. Jej przewodnim tematem był Chrzest św. , a na plakacie przedstawiającym program Pielgrzymki postać św. Jana Pawła II  klęczącego  przy chrzcielnicy w Wadowicach i słowa „Tutaj wszystko się zaczęło”.

Podczas ewangelizacyjnego sympozjum  bardzo poruszające świadectwo przekazał Lech Dokowicz- reżyser i dokumentalista. Przedstawił  fakty ze swego życia  świadczące o tym jak wielką moc ma chrzest św. i modlitwa. Wiele osób zapewne zechce sięgnąć do Jego filmów.
Jak zawsze piękne kazanie skierował do nauczycieli podczas sumy pontyfikalnej bp Edward Dajczak - delegat Episkopatu Polski ds. Duszpasterstwa Nauczycieli. Po 15 latach duszpasterskiej opieki nad nauczycielami podziękował za wspólne pielgrzymowanie , deklarując , że się nie żegna , mówi tylko do widzenia.
Z gdańskiej Solidarności  na Pielgrzymkę udała się 30 – osobowa grupa nauczycieli, jak zawsze pod duchowym przewodnictwem Ks. Krzysztofa Nowaka – Duszpasterza NSZZ ”Solidarność” Pracowników Oświaty. Dziękujemy za wielkie zaangażowanie w głoszenie rekolekcji w drodze.
Dziękujemy też pocztowi sztandarowemu, który od lat podczas sumy pontyfikalnej  reprezentuje naszą  organizacje związkową . Tym razem do Steni i Olka Jurkowskich dołączyła Małgosia Pińska.
Następna Pielgrzymka już za rok.
BB