W krótkim uzasadnieniu wydanego orzeczenia Pani Sędzia NSA bardzo krytycznie oceniła działania organu prowadzącego w całej procedurze przekazania prowadzenia szkoły podmiotowi prywatnemu (będzie uzasadnienie  orzeczenia na piśmie).

W sierpniu 2014 r. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gdańsku uznał, że związek zawodowy nie jest stroną i nie rozpatrzył argumentów merytorycznych dotyczących wynajmu spółce z o.o. budynku szkolnego w Kokoszkach na około 700 uczniów wybudowanego za 36 mln zł z budżetu Miasta.

Teraz WSA rozpatrzy zarzuty sformułowane przez NSZZ „Solidarność” dotyczące  naruszenia w tej procedurze wielu przepisów,  między innymi  odnośnie  gospodarki nieruchomościami, ustawy o gospodarce komunalnej, ustawy o systemie oświaty, która dopuszcza przekazanie szkoły liczącej tylko do 70 uczniów podmiotom prywatnym, niepublicznym.

Czekamy na końcowe rozstrzygnięcie sprawy tym bardziej, że jak donoszą środki masowego przekazu, interesują się nią inne jednostki samorządu terytorialnego, które być może chciałyby skorzystać z „nowego” sposobu prywatyzacji-komercjalizacji szkół.

Bożena Brauer
                                                                  Przewodnicząca Komisji Międzyzakładowej