• Uczniowie złożyli hołd

Uczniowie złożyli hołd poległym stoczniowcom

Komisja Międzyzakładowa serdecznie dziękuje Radnym Miasta Gdańska, którzy wysłuchali argumentów przedstawionych podczas rozmów, wizyt w szkołach i placówkach. Dziękujemy wszystkim, którzy angażowali się w protest, spotkania z Radnymi, przedstawicielom rad pedagogicznych, rodzicom, uczniom, członkom NSZZ ”Solidarność”. Dziękujemy za wspólne przygotowanie przekonujących, rzeczowych argumentów, które stały się podstawą  zmiany decyzji Prezydenta Miasta Gdańska.
Jednocześnie Komisja Międzyzakładowa wyraża sprzeciw wobec słów Prezydenta Miasta Gdańska Pawła Adamowicza wypowiedzianych 10 lutego br. w TVP Gdańsk, odnoszących się do dyrektorów i rad pedagogicznych: „ To są osoby wynajęte na określony odcinek czasu do pracy i warto, by to sobie uświadomiły, i nie ma przymusu świadczenia tej pracy”.
Zwracamy uwagę, że wszystkie organy szkoły/placówki, w tym dyrektorów, należy traktować podmiotowo, także  w kwestii wyrażania niezależnych opinii. Przypominamy, że rada pedagogiczna jest istotnym organem szkoły, działającym w oparciu o statut i regulamin, a dyrektor jest jej przewodniczącym.
Apelujemy o szacunek dla pracy szkół, postawę kompromisu oraz merytoryczną dyskusję.

Bożena Brauer
                                                                                                                              Przewodnicząca KM POi W NSZZ „Solidarność”
                                                                                                                                                      w Gdańsku