Międzyzakładowe Zebranie Delegatów

Jako ważny podmiot społeczny reprezentujący znaczną liczbę pracowników oświaty uczestniczyliśmy zawsze w miejskich uroczystościach: czy to rozpoczęciu roku szkolnego, czy wręczaniu aktów mianowania dla nauczycieli. Stałym już przez wiele lat zwyczajem byliśmy też zapraszani na narady dyrektorów u progu nowego roku szkolnego.
   Poruszeni zaistniałą sytuacją w ostatnich tygodniach, zwracamy się do Pana Prezydenta o jej wyjaśnienie.  Mamy nadzieję, że nie były to działania zamierzone.
   Obecnie oczekujemy na spotkanie z Panem Dyrektorem Wydziału Rozwoju Społecznego, na którym chcemy omówić problemy, zgłoszone w piśmie z dnia 21.08.2014 r. ( do dnia dzisiejszego brak odpowiedzi).

Jesteśmy przekonani, że oprócz zapisów prawnych, zwartych między innymi w ustawie o związkach zawodowych, tylko współpraca różnych podmiotów i dialog oparty na poszanowaniu różnic w postrzeganiu interesów pracowniczych, może przynieść dobre efekty w obszarze oświaty, w tym tak ważnego poczucia podmiotowości ludzi z nią związanych.

z poważaniem

W imieniu Komisji Międzyzakładowej