Komisja Międzyzakładowa Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ ,,Solidarność'' w Gdańsku informuje, że na skutek naszych działań i interwencji udało się zablokować podwyższenie od nowego roku szkolnego o 5 godzin pensum dla pedagogów, psychologów, logopedów i terapeutów.

Przygotowany w czasie wakacji przez Wydział Edukacji projekt uchwały wszedł pod obrady Rady Miasta Gdańska w czwartek 29 sierpnia tuż przed rozpoczęciem roku szkolnego. Nasz sprzeciw dotyczył nie tylko terminu procedowania uchwały, wysokości zwiększenia pensum, jak i jego zasadności. W negatywnej opinii do projektu uchwały zawarliśmy rzeczowe argumenty przeciw jej wprowadzaniu.
Niestety nawet wśród radnych z PO w Komisji Edukacji znajdują się też tacy, którzy głośno marzą o zwiększeniu pensum wszystkim nauczycielom, dlatego uchwałę przegłosowano na posiedzeniu RMG, przesuwając termin jej wprowadzenia o rok.
Nadal będziemy podejmować działania w celu obrony pensum nauczycieli specjalistów.

Apelujemy o czynny udział w proteście 12 i 14 września.

Tylko zmasowane działania wszystkich pracowników mogą przerwać ciąg niekorzystnych zmian w prawie oświatowym.

Nie czekaj, aż inni za Ciebie coś załatwią. Czas na osobiste zaangażowanie się w obronie warunków pracy