Kilka dni przed  37 rocznicą powstania NSZZ "Solidarność" i podpisania Porozumień Sierpniowych Prezes Instytutu Pamięci Narodowej  - dr Jarosław Szarek wręczył w sali BHP Krzyże Wolności i Solidarności.
Krzyż Wolności i Solidarności został ustanowiony przez Sejm 5 sierpnia 2010 roku.  Krzyż nadawany jest przez Prezydenta RP, na wniosek prezesa Instytutu Pamięci Narodowej, działaczom opozycji wobec dyktatury komunistycznej, za działalność na rzecz odzyskania przez Polskę niepodległości i suwerenności lub respektowanie praw człowieka w PRL.

Krzyżem tym został odznaczony nasz Kolega, członek naszej organizacji związkowej od 1980 r. JÓZEF LIS.
GRATULUJEMY!

Poniżej krótka notka biograficzna przygotowana na  przez IPN.

"Pracował jako nauczyciel zawodu w zespole Szkół Samochodowych w Gdańsku. Należał do  NSZZ ”Solidarność” Pracowników Oświaty i Wychowania. W okresie od stycznia do kwietnia 1984 r. współpracował z Międzyszkolnym Komitetem Koordynacyjnym” Solidarność Młodych”. Zajmował się kolportażem nielegalnych wydawnictw, m.inn. „Homek, „Głos szkoły”, Biuletyn Informacyjny "Topolówki".
28 kwietnia 1984 r. został aresztowany i osadzony w Areszcie Śledczym w Gdańsku. Zwolniono go 26 lipca 1984 r.”