Międzyzakładowe Zebranie Delegatów

Dnia 16 grudnia 2015 r. o godz. 10.00 przy Pomniku Poległych Stoczniowców odbyła się przygotowana przez Gdańską Solidarność Oświatową, uroczystość upamiętniająca 45 rocznicę Wydarzeń Grudniowych  oraz 34 rocznicę wprowadzenia stanu wojennego w Polsce.

W spotkaniu uczestniczyła młodzież z gdańskich placówek oświatowych wraz z opiekunami . Dziękujemy uczniom i nauczycielom za odzew na nasz apel.
Wiązanki kwiatów, znicze złożyły przed pomnikiem liczne delegacje, przede wszystkim pracownicy Stoczni Gdańskiej, którzy oddali hołd swoim poległym kolegom z pracy. Władze oświatowe Gdańska reprezentował zastępca prezydenta  Piotr Kowalczuk, przedstawiciel  Kuratorium Oświaty w Gdańsku, kwiaty złożyła też delegacja gdańskiego oddziału ZNP. Przewodniczący Gdańskiej Sekcji Regionalnej Oświaty NSZZ „Solidarność” Wojciech Książek podkreślił, że obecność pocztów sztandarowych z gdańskich placówek oświatowych oraz licznie zgromadzonej młodzieży to podtrzymywanie pamięci o naszej historii ważnego elementu naszej tożsamości narodowej.
Za dusze Poległych Stoczniowców modlił się wraz ze zgromadzonymi ks. prałat Ludwik Kowalski, a Hanna Minkiewicz, zastępca przewodniczącej Komisji Międzyzakładowej Pracowników Oświaty i Wychowania w Gdańsku odczytała apel poległych.
Po uroczystości młodzież została zaproszona na film „Czarny Czwartek” w Europejskim Centrum Solidarności oraz na obejrzenie wystawy w historycznej Sali BHP.

B.M.