Międzyzakładowe Zebranie Delegatów

W związku z planami rządu dotyczącymi  zmian w systemie edukacji, w naszej siedzibie  odbywają się  spotkania  w grupach tematycznych:
- szkoły podstawowe
- gimnazja
- szkoły ponadgimnazjalne.
Przedstawiciele tych typów szkół mają możliwość zgłoszenia problemów, obaw i oczekiwań. To dobry czas na dyskusję i wymianę poglądów oraz na przekazanie pomysłów, wskazanie  propozycji rozwiązań.

Większość  dyskutantów jest za utrzymaniem gimnazjów i wsparciem ich pomocą psychologiczno- pedagogiczną, za zmniejszeniem liczebności klas, za egzekwowaniem prawnej odpowiedzialności rodziców za własne dzieci oraz za wzmocnieniem prawnym nauczycieli i rad pedagogicznych ( m.in konieczność  dostarczania  do szkoły orzeczeń i opinii PPP, przywrócenie drugoroczności).
Nauczyciele gimnazjów, bojąc się o miejsca pracy, apelują o solidarność zawodową i o nierozpowszechnianie nieprzychylnych, w  większości krzywdzących opinii o gimnazjach.
Przypominamy jednocześnie, że nadal można przesyłać na nasz adres e-mailowy Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.  opinii zawierających rzeczowe argumenty, a dotyczących planów zmian w oświacie.