• Daliśmy czerwona kartkę
    "daliśmy czerwona kartkę pani minister"

W dniach 22 i 30 marca odbyły się protesty przeciwko planom podniesienia wieku emerytalnego do 67 roku życia.

W pierwszym terminie pod Centrum ,,Dialog'', gdzie obradowała Komisja Trójstronna z udziałem Premiera RP Donalda Tuska, protestowały same panie, przedstawicielki różnych zawodów. Mówiły o trudnościach swojej profesji, o obawach związanych z brakiem miejsc pracy oraz z wydłużeniem obowiązku pracy o 7 lat.

30 marca protestował cały związek, przedstawiciele różnych regionów i branż. Protestujący wysłuchali przed Sejmem świetnego wystąpienia Przewodniczącego KK NSZZ ,,Solidarność'' Piotra Dudy. Członkowie Związku byli dumni ze swego Przewodniczącego, który bardzo merytorycznie przedstawił argumenty za przeprowadzeniem referendum ws. wieku emerytalnego.

Bardzo serdecznie dziękuję zarówno Koleżankom, które 22 marca protestowały w naszym imieniu, jak i Wszystkim, którzy 30 marca wzięli udział w pikiecie pod Sejmem.

Bożena Brauer
Przewodnicząca KM