Międzyzakładowe Zebranie Delegatów

Akcje protestacyjne

14.10.2015 r.   w  Dzień Edukacji   pojechaliśmy  do Warszawy,  aby przed Kancelarią Prezesa Rady Ministrów upomnieć  się po raz kolejny o wyższe nakłady w oświacie, które od kilku lat maleją. Udział w relacji PKB w roku 2015 wynosi tylko 2,52 - w związku z tym, nie odzwierciedla  on rzeczywistych potrzeb w tym zakresie.

Byliśmy pod URM-em i Sejmem

Kolejny raz byliśmy pod Urzędem Rady Ministrów w Warszawie , tym razem w bardzo dużej liczbie, bo ok.  10 tys. nauczycieli, pracowników oświaty, by zamanifestować swoje niezadowolenie  z polityki oświatowej Platformy Obywatelskiej.

kaganek                                                                   NSZZ sol-podpis
Sekcja Oświaty i Wychowania  Regionu Gdańskiego
www.solidarnosc.gda.pl/oswiata.htm, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
80-855 Gdańsk, ul Wały Piastowskie 24, tel.: 58/308-44-22, tel./fax: 58/305-71-72

Gdańsk, 14. 04. 2015 r.

APEL
ws. akcji protestacyjnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność”

Rada Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” Regionu Gdańskiego – w związku z akcją protestacyjną ogłoszoną przez trzy centrale związkowe: NSZZ „Solidarność”, OPZZ, Forum Związków Zawodowych oraz przez Krajową Sekcję Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” zwraca się do struktur NSZZ „Solidarność”

NSZZ sol-podpis Komisja Międzyzakładowa Pracowników Oświaty i Wychowania
80-218 Gdańsk, ul. Piramowicza 2 tel.
(58) 341-21-18 fax. 341-65-25 NIP 957 00 44 967
www.solidarnosc.pomorze.pl

l.dz.38/15                                                                                                   Gdańsk, 16.04. 2015 r.

Pan
                                                                                                        Paweł Adamowicz
                                                                                                        Prezydent Miasta Gdańska

Komisja Międzyzakładowa Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” w Gdańsku informuje, że w ramach akcji protestacyjnej prowadzonej przez NSZZ „Solidarność”, na podstawie uchwały podjętej w dniu 15.kwietnia 2015 r. podejmuje akcję  INFORMACYJNĄ  na temat postulatów Związku. Akcję będziemy prowadzić poprzez otwarte zebrania Kół w szkołach i placówkach oświatowych.

W sobotę 31 stycznia 2015 r. o 13.30 ponad 30-sto osobowa grupa związkowców z naszej organizacji związkowej uczestniczyła w marszu zorganizowanym przez Radę Rodziców w obronie Pałacu Młodzieży, by  w ten sposób wyrazić sprzeciw wobec planów likwidacyjnych, jakie zaproponowały gdańskie władze oświatowe.

Protestowaliśmy w Warszawie przeciwko deprecjonowaniu statusu społecznego nauczycieli!

9 grudnia we wtorek znaczna grupa związkowców z naszej KM( 16 osób) i Sekcji Regionalnej Oświaty uczestniczyła w pikiecie zorganizowanej przez Krajową Sekcję Oświaty i Wychowania pod Urzędem Rady Ministrów w Warszawie.

W sobotę 15 marca 2014 r. pod Konsulatem Federacji Rosyjskiej NSZZ "Solidarność" protestowała przeciwko polityce Putina, przeciwko agresji wobec Ukrainy. W ten sposób chcielismy też wyrazić swoje poparcie dla naszych sąsiadów. Na początku zabrzmiał hymn Polski i Ukrainy.

14.09.13 r. do Warszawy wyruszyliśmy dwoma autokarami tuż po godz. 5-tej .
Tym razem deszcz nie padał. Pod Sejm dotarliśmy ok. godz. 11-tej. W ciągu godziny zebrał się tłum ludzi z flagami NSZZ ,,Solidarność'', z hasłami, banerami. Wśród napisów jakie nieśliśmy na banerach największe zainteresowanie mediów wzbudzał ten z napisem -,,Polak niedouczony - wyborca wymarzony'' autorstwa Hani Minkiewicz.

Warszawa, 12 września 2013 roku, czwartek.

Do Warszawy wyruszyliśmy około godziny piątej rano. Gdańską oświatę reprezentowało około 90 osób.

W dniach 22 i 30 marca odbyły się protesty przeciwko planom podniesienia wieku emerytalnego do 67 roku życia.