Pod koniec życia ks. Jerzego Popiełuszki, grupa przyjaciół Księdza zorganizowała służbę, której celem była ochrona kapłana. Po śmierci w związku z podejrzeniami o możliwych próbach dewastacji i profanacji grobu, ludzie Ci zorganizowali ciągłą służbę, której celem była ochrona miejsca spoczynku księdza Jerzego. Służbę tą pełniono przez 35 lat.

Po beatyfikacji księdza Jerzego obowiązki te przejęła „Solidarność”. Komisja Krajowa postanowiła, że raz w miesiącu kolejne Regiony będą pełniły służbę przy grobie. Nasz region, w 2015 roku pełnił służbę 18 razy.
W minionych latach zderzały się próby profanacji  grobu, dlatego istnieje konieczność kontynuacji tego zadania.
W dniach: 14-15 maja służbę pełniły członkinie z koła SP nr 81 w Gdańsku. Część osób już po raz kolejny. Dziękuję bardzo przewodniczącej Koła Ewie Kuczyńskiej. Kolejny termin służby 10 XII, na który po raz kolejny zgłosiły się koleżanki z ZKPiG nr 28,  za co również dziękujemy.